lördag 23 september 2017

Vecka 38


I matematik har vi arbetat med problemlösning. Vi har pratat om vad problemlösning är. Definitionen problem ändras med kunskaper. Det som var ett problem att räkna ut i åk 1 är inte ett problem längre. Vi har arbetat i boken med detta men även utanför boken i form av ett gruppsamarbete. Varje person i gruppen får en ledtråd och ska läsa upp den för de andra. Vart eftersom ska några robotar placeras ut på en ö. För att det ska lyckas måste alla hjälpas åt. 







Vi har även fortsatt med subtraktion med ental och tiotal. Det är tal där vi inte behöver växla. Exempel: 26-13=    , 64-23=   . Både entalen och tiotalen räcker till. Många Isbjörnar tycker att det är skönt att få använda praktiskt material för att förstå tänket. Hemma kan ni använda pennor som tiotal och makaroner som ental. Det fungerar jättebra men börjar någon bygga med materialet så försvinner det såklart:)


Vi har fortsatt arbetet med färger i bild. Nu har vi pratat om varma och kalla färger. Detta är något som många Isbjörnar har skrivit om i sin skoldagbok, roligt! Vi har steg för steg tillsammans arbetat fram varsitt konstverk. De blir så väldigt vackra. Vi har kommit snart halvvägs och ni ska nog snart få se dem färdiga! 

Lite nu och då behöver vi röra på oss för att tänka bättre och för att kunna fokusera. Den här veckan testade vi Tabata! Vi rör då på oss i 20 sekunder sedan vilar vi i 10 sekunder. Detta upprepar vi ca 8 gånger och varje gång gör vi olika rörelser. Det kan vara indianhopp, sprattelgubbe, bergsklättrare, spring på stället... Jobbigt och nyttigt:) Här gör vi upphopp: 





Vi har övat på alfabetet och att sätta ord i alfabetisk ordning. Något som Isbjörnarna tyckte var så enkelt men det gav en viss utmaning:) När de hade sorterat orden i ordning kunde de vända på alla lappar och då växer en bild fram - om de är i alfabetisk ordning. Tack för hjälpen med lapparna, Viktor! 

 



Här övar två Isbjörnar på alfabetet: 



På veckans idrottslektioner har Isbjörnarna övat bollkastning. Något som de verkligen blir skickligare på!  Så här ska det se ut när hela klassen lyssnar på instruktionen även om det är utomhus - snyggt Isbjörnar!!!







Här gällde det att kasta bollen så att man träffar en kon. Först en röd kon. Sedan går man vidare och träffar en blå kon, sedan gul och sist en grön. Sedan började man om igen. Mycket uppskattat!


De här bilderna är från när vi fick våra nya datorer förra fredagen - rena julafton!!! I bakgrunden ser ni vår IT-kille Daniel. Han hjälpte oss med alla inställningar, tack Daniel! 




När vi hade gjort alla inställningar fick Isbjörnarna sitta med Radioapan en stund, mycket uppskattat! 


Ännu en gång hade vi Skapande dans med Louise. Dessa danspass ger möjlighet till mycket glädje och rörelse, tack Louise! Vi har en gång kvar:) Vi började med att en Isbjörn gör en rörelse och säga sitt namn. Sedan härmar alla andra rörelsen och säger ditt namn. 



Sedan rullade vi på alla möjliga (och omöjliga?) leder:) Vi gjorde cirklar med hela kroppen! 




Vi gjorde även raka sträck med hela kroppen. 




Statygången var uppskattad, se bilderna!






Vi har även övat programmering. Det hade glömts bort en del under sommaren men vi kommer snart in i tänket igen! Mycket uppskattat! Pingvinerna hade dans i vårt klassrum så vi lånade deras klassrum. 



Här är en Isbjörn som är intresserad av engelska och tittar i Den fula ankungen på engelska. 




Ha en riktigt fin helg!!! Glada hälsningar Sara!