söndag 6 maj 2018

Vecka 18 - Islam, polygoner och talgårtor

Nu får de Mondrianinspirerade målningarna färg! De blir så fina och sätts upp varefter de blir klara, kika i korridoren vid ytterkläderna:)




Vi har nu kommit till att läsa om den tredje religionen, Islam. Vi har läst i vår SO-bok och det var många tuffa Isbjörnar som valde att läsa inför hela klassen! Det vi ska kunna om Islam är att den heliga byggnaden heter Moské, känna igen symbolen med en månskära och en stjärna samt att veta att den heliga boken heter Koranen. I veckan kommer vi dokumentera om detta samt vi kommer dessutom att läsa en berättelse från Koranen samt ta reda på några högtider som firas inom Islam. 



I matematik har vi fortsatt med månghörningar eller polygoner som de även kallas. Vi tycker att det är snurrigt att en kvadrat är en rektangel. Jag såg till att undersöka detta och var framförallt nyfiken på vad är en rektangel och vad betyder ordet? Jag kom fram till att i engelska heter den rectangle och vi delar upp ordet så har vi rect och angel. Angel vet vi betyder vinkel och rect betyder rät och det förklarar allt! En rektangel betyder "rätvinkling" och består av fyra räta vinklar, alltså både rektangel och kvadrat. Kvadrat är en rektangel där alla sidorna är lika långa. 


På fredagens taluppfattningslektion gjorde vi en karusell med tre olika stationer. I en av stationerna spelade de ett spel som övade alla fyra räknesätten med små tal, i en annan station övades Fiska-korten och i en tredje övades positionssystemet (hundratal, tiotal och ental) med hjälp av tärningar med talen 0-9. Mycket roligt! 

Bildresultat för tärning 0-9
Vi hann även med att öva matematik i grupp. Fyra och fyra fick de lösa en talgåta. De fick varsin ledtråd till talet. Talet var mellan 0 och 50. De fick en 50-ruta som hjälp för att hitta talet. Det dök upp nya kluriga begrepp som siffersumma men även udda, jämn, högre än, lägre än, delbart med.... det fanns mycket att klura på! 

Idrotten bjöd på en härlig Ninja-bana! Det var stort engagemang i att ta sig fram utmed Ninja-banan utan att bli träffad av bollarna. Ett laddat gäng ninjor! 







På musiklektionen övade Isbjörnarna in en vårsång, Barfotavisan. De övade även på takter och att gå i takt till musiken. De tar även hänsyn till om det är starkt eller svagt. Mycket skickligt! 







Ha det fint tills vi ses! /Sara