onsdag 7 februari 2018

Vecka 5, reningsverk, faktatexter och problemlösning

Även denna vecka har förvandlats till minnen och kunskaper. 

I matematik har vi arbetat med problemlösning. Det innebär att vi läser en text med ett problem som vi ska klura ut med hjälp av våra matematiska kunskaper. Vi tar hjälp av den här fingerfemman:



Det var intressant att se att de var så envisa och klarade det riktigt bra! Det visade sig att när de löser problemlösning tar de gärna hjälp av multiplikation. När vi övar multiplikation är det lite svårare - kanske tråkigare? 
Vi pratar om att rita enkelt. Vi kan inte rita en fin bild till varje tal vi räknar ut men en enkel ritning kan hjälpa oss att förstå vad vi ska göra / hur vi kan lösa problemet. 

Halvan klassen fick den här veckan chansen att besöka reningsverket. Vi möttes av en kille som var mycket skicklig på att berätta om och även på att besvara alla Isbjörnarnas svåra frågor! En stor eloge till Jan! 
Tack även till Niclas och Chanita som hjälpte oss med skjuts till och sällskap på reningsverket! 


Först fick vi veta att vårt vatten renas i Mariefreds reningsverk. Åkers vatten åker till Strängnäs. Till Mariefreds reningsverk kommer ca 3 Thomasbadsbassänger varje dag!! Till Strängnäs reningsverk kommer 15 bassänger med vatten! Det är mycket vatten att rena. 
Vi har fått lära oss hur det renas och att det är viktigt att vi bara slänger saker från kroppen samt toapapper i toaletten. Målarfärg är strängt förbjudet!
 
Smutsigt respektive rent vatten... 





Här luktade det minst gott i reningsverket:)





Många rörelsepauser blir det i vårt klassrum. Här är det Just dance:)



Vi har nu börjat med morgonläsning igen. När vi kommer in sätter sig alla och läser i egen bok. När man läst klart en bok gör man en berättelsekarta om den och funderar ut huvudperson, plats och problem. Sedan redovisas boken inför klassen för att inspirera andra till läsning!  


I programmering har Isbjörnarna kommit riktigt långt. Vi är nu mästare på att ge instruktioner till figurerna som utför olika saker. Figurerna pratar med varandra till och med!



Här övas det engelska plural-s: one cow, three cows. 






 

Utelek en isig dag. Så härligt! 






En eftermiddag kom Daniel (skolans IT-kille) till oss för att hjälpa oss att installera Google Drive på alla datorerna.


En härlig stund när klassen har gjort klart allt för veckan och vi bara myser med olika saker:) 


Ett nyttigt matematikspel där man övar addition.


Tack alla Isbjörnar för en härlig vecka!!!