lördag 7 oktober 2017

Vecka 40


Den här veckan har vi arbetat med att klara av att addera utifrån lite större tal. 
Exempelvis 37+5.

      Vi tänker att det är lätt att addera 3 då  vi vet att 7+3 är 10.  Vi delar upp 5 i 3 och 2  eftersom 3+2=5.            37+5   blir istället  37+3+2   

      Vi adderar dit 3 och sedan 2. 

      37+3=40   40+2=42

Ett exempel till:

        Detta tänker vi:
            45+7  blir istället  45+5+2         45+5=50  50+2=52

        Detta skriver vi: 
            45+7=52

Favoritsidorna i matematikboken bjuder ofta på spel. Den här gången var det lite lurigt men vi kämpade på med glada miner! Och mycket räkna blev det!




Vi har löst nya problem med robotarna. Det är roligt att höra hur diskussionerna i grupperna går när de ska lösa problemen utifrån ledtrådarna som ges. 


Jag läste en berättelse om en björn som går i Björnskolan i skogen. Han har valt att leka med de bråkiga och tuffa. Han börjar också vara tuff och bråkig med andra björnar. Vår diskussion hamnade på vad det kan bero på att barn bråkiga? Vi hamnade i diskussion om vad makt är. Vi pratade om vikingar, asagudar, Kim Jong-Un, Stefan Löfven och kungen. Det var en rolig diskussion som uppskattades av både Isbjörnar och mig. 

Vi har övat på vått-i-vått teknik på bildlektionen. På rasten innan bildlektionen gick jag ut för att hämta in löv till bildlektionen. Jag bjöd med Isbjörnarna att komma med på promenaden. 17 Isbjörnar valde att komma med och hjälpa mig att hitta färgglada löv i olika former. 17 av 23 ville gå med mig och plocka löv på rasten - mysigt!! Ett stort engagemang och ett väldigt fint resultat. Här kan ni se när de bearbetade sina alster. Alla konstverk sitter nu uppe mitt emot klädhängarna i korridoren.














Vi har övat att skilja ut vokalerna ur alfabetet. Den här gången tog vi hjälp av internet. Vi surfade in på Elevspel.se och valde Hitta vokaler. Vår teknik är att säga bokstavens namn och känna efter om namnet har ett eller flera ljud i sig. Exempel h, vi säger "hå" och observerar att det är två ljud och då är det inte en vokal. Exempel o, vi säger "o" och observerar bara ett ljud och då är det en vokal. 

Boboll har varit ett mycket roligt inslag! Vi ser fram emot nästa vecka när vi ska börja spela:) Den här veckan har vi övat på att kasta, fånga och slå iväg bollen. 

Här övar Isbjörnarna på att kasta och fånga. 


Vi hann även öva på att kasta bollen till en slagman. Slagmannen slår ut bollen till en tredje person som med plockhandske fångar bollen! En dag övade de med stor boll och en dag med tennisboll.





I programmeringen har det börjat bli avancerat. Se på det här! Här ska man ge biet direktiv att gå åt rätt håll. Biet ska hämta nektar hos honungen, gå till honungskakan och göra honung. Om man programmerar biet fel får man söka upp felet i koderna och göra om tills det stämmer. Mycket logiskt tänkande behövs!


I en uppgift ska man programmera direktiv så att katten och hunden pratar med varandra. 


Ha en fin helg!!!! /Sara