fredag 12 maj 2017

Vecka 19

En matematiklektion arbetade vi med en arbetsstruktur som kallas karusellen. Isbjörnarna arbetade i grupper om 3 barn. De fick i uppgift att lägga rätt antal klossar till olika tal med både ental och tiotal. 




 








När de hade gjort så med alla 5 talen så fick de i uppgift att busa och byta plats på två av talen så de hamnade på fel hög. 




Sedan fick grupperna byta platser med varann och uppgiften var att hitta vilka tal som låg fel. 


Sedan bytte de platser en tredje och sista gång. Nu skulle de lägga talen i storleksordning. Om talen kom i rätt ordning kunde de sedan att sätta ihop pusselbitarna som talen stod på. 

Övningen ledde till många bra samtal och funderingar kring ental och tiotal. 

Idag, fredag, fixade Isbjörnarna tiotalskedjan på under 4 minuter! Tiotalskedjan är ett sätt att öva in begreppen tiotal och ental. Alla får varsin lapp. Den som har "Start" börjar kedjan med att läsa första raden på sin lapp. Den Isbjörn som har det talet svarar "Jag har 21." varpå Isbjörnen sedan ställer sin fråga "Vem har.... " När det kommer tillbaka till den som startade har vi gått hela klassen runt. Första gången var det mycket svårt och tog 15 minuter, andra gången 10 minuter och idag... 4 minuter!





Den här veckan har vi (både Isbjörnarna, Linn och jag) insett att Isbjörnarna har blivit stora. Det har varit väldigt tydligt när vi har haft blivande förskoleklassare på besök. En liten stund efter första rasten har vi alla dagar denna vecka fått besök. Det har varit mycket roligt och mysigt. Dessutom har vi fått ut mycket av det. Isbjörnar har tagit hand om och visat dem hur vi arbetar i första klass.




På måndagen målade vi porträtt och de är så fina! Vi pratade om proportionerna i ansiktet och vi övade oss på att skissa. Vår vaktmästare Tobbe ordnade snabbt och snyggt fram speglar åt oss. Vi tittade i speglarna och skissade:) Se porträtten som är uppsatta i hallen!









Tystläsningen på morgonen är en lugn fin start på dagen. Tänk vad mycket vi läser! 




Vi har gjort en planering för en faktatext om kor. Vi har lärt oss att det heter familjen nöt och att ko är mamman. De är idisslare och däggdjur. Fråga gärna era Isbjörnar om både familjen får och familjen ko. Nästa vecka tar vi oss an familjen gris:) Den här gången kommer vi inte att skriva faktatexten utan vi stannar vid planeringen.

Vi hade vår NO-lektion ute i blåbärsskogen igen. Det är så härligt! Med oss till skogen hade vi många uppslagsböcker. Det var floror och insektsböcker. Med oss hade vi även papper som hjälper att känna igen träd, blad och knoppar. Vi stannade upp ordentligt och kikade på vad som fanns i våra naturrutor. Om de hade ett litet träd i sin ruta skulle de titta på knopparna eller till och med om det kommit lite blad som hjälper till för att artbestämma det. Tänk att det kommit många knoppar, en hel del blad, blåbärsknoppar och liljekonvaljblomsknoppar. Vi såg inte så många insekter än. Under nästa utflykt ska vi nog hitta några:)



En Isbjörn hittade liljekonvaljer och några hade redan knoppat!! 





På torsdagen hade vi samarbete och det var en riktigt härlig stund som hade kunnat bli hur rörig som helst men som var jätterolig! Vi gjorde en samarbetsövning som heter Mullvadarna. En Isbjörn ska göra ett hål som en annan Isbjörn ska ta sig igenom. När alla hade fått prova det fick hela klassen ställa sig på led och göra en mullvadsbana. En efter en fick Isbjörnarna ta sig igenom banan. Det gick mycket bra och gav många härliga skratt:)










Vi gjorde en övning med att skriva med hjälp av datorn. Vi utgick från en mycket händelserik bild. Isbjörnarna fick titta på bilden och skriva ner några meningar om saker som händer i bilden. Fokus låg på att skriva meningar med stor bokstav och punkt. När de var utskrivna och klara gjorde vi vår första kompisbedömning. Det innebär att arbetsparen bytte text med varandra och tittade om meningarna började med stor bokstav och slutade med punkt. 







Förutom besök av  blivande förskoleklasselever har vi även haft besök av föräldrar den här veckan. Tack Maria (Saras mamma) och Ylva (Matildas mamma) för era besök! 

Tänk vad mycket man kan hinna med på en vecka! 




Önskar er en riktigt fin helg! Många av oss ses inne i Stockholm på Tough Viking Kids! /Sara