fredag 10 mars 2017

Vecka 10


Vi började veckan med att tillverka fiskar av papper. Detta var Isbjörnarna fenor på och det blev väldigt fina fiskar! Jag hängde upp dem i korridoren och i klassrumsfönstret. Några Isbjörnar fortsatte sedan att tillverka fiskar på Eftis. 








Fiskarna blev så inspirerande och olika så jag bjöd in Isbjörnarna att skriva om sina fiskar vid datorn. De fick välja på två vägar.
1. Beskriv hur din fisk ser ut och vad den tycker om eller var den bor.
2. Skriv en berättelse om din fisk. 
De flesta valde den lite lurigare uppgiften att skriva en berättelse om sin fisk, roligt! De fick varsin berättelsekarta att planera upp berättelsen i. Vilka historier de hittade på! Ni får stanna i hallen och läsa tillsammans med era Isbjörnar. 

Vi spelade och övade samarbeten på olika sätt den här veckan. Här spelar Isbjörnarna Tjuven. De har 10 marker var. En Isbjörn rullar tärningen och får ta så många marker som tärningen visar av den andre. Vi övade på att se antal, räkna och samarbeta.






Isbjörnarna har även fått sortera fram talfamiljerna bland många tal. Detta sysselsatte dem en längre stund. En alldeles lagom klurig uppgift att arbeta med!









Vi har övat taluppfattning med hjälp av kort och ett spel som heter 12 rutor.








Isbjörnarna fick skriva ner några ord som förklarar en bra kompis. Det gjorde vi för en vecka sedan. Efter några dagar skrev jag ut varsin lista med allas ord. Alla Isbjörnar fick välja ut de fem viktigaste orden. Dessa sammanställde jag sedan och det här blev resultatet. En mycket klok sol!  


Så här ser det ut när vi förbereder oss inför läsläxan genom att läsa igenom texten en gång tillsammans. Jag läser och de följer med i texten med ett finger. 


De här engelska orden arbetar vi med just nu. 



Isbjörnarna fick öva på att programmera igen. Det är något som de tycker mycket om. Det var häftigt att sätta igång alla när de hittade sina lösenord på skrivbordet, skrev av det på en lapp och tog sig in på Safari och fick fram rätt sida och dessutom loggade de in! Tänk vad viljan kan driva! 
Dessutom var det många som hjälpte varandra i arbetsparen, det fungerar så bra nu.







Så här såg det ut på rasten innan snön försvann. Dagen innan hade några Isbjörnar byggt en början på en igloo som blev förstörd. Vi kom fram till att vi skulle skriva en skylt vid det nya bygget.






Just nu övar vi på att forma bokstäver med hjälp av gåtor:)



Och slutligen kommer vår tankekarta över vad vi lärt oss i veckan: 



Ha en riktigt fin helg och heja fram en värdig vinnare om ni tittar på Mello! Nuuu kööör vi!  /Sara