fredag 7 oktober 2016

Vecka 40

Det har varit roligt att se att Isbjörnarna vet hur talfamiljerna fungerar som vi jobbade med i förskoleklass, ni minns till exempel fiskarna på tavlan:

Det gör att det här arbetet med addition och subtraktion ska kunna kännas ganska enkelt då vi repeterar något som vi hört och arbetat med förut. 

2, 5 och 7 är en talfamilj. Det går att sätta ihop två additioner och två subtraktioner med en talfamilj:


2+5=7

5+2=7
7-5=2
7-2=5

Vet jag att 2+5 är lika mycket som 7 så vet jag att 7-2 är lika mycket som 5. Enkelt på sitt sätt men riktigt bra att dra nytta av när vi räknar! När vi arbetar med detta tillsammans kan alla det men det är, så klart, lite lurigare när man ska göra det själv:) Prata gärna om talfamiljer hemma. 


Vi arbetade med släktträd i veckan. Det var roligt att se alla engagerade i att skriva namn på sina närmaste släktingar. Det ljudades och kämpades flitigt! 


Vi har spelat olika spel för att öva taluppfattningen. Detta tyckte Isbjörnarna var mycket roligt. 


Jag gillar speciellt tänket med tiorutorna som ni ser till vänster. Jag kommer återkomma till det tänket!





I par har Isbjörnarna fått öva sig på att planera en berättelse ihop. Vi utgick den här gången från karaktärer som de möter på fritiden.



Så här ser berättelsekartorna ut:)




Vi har tittat på filmer om hösten och övat på ordningen på månaderna. 






På engelsklektionerna har vi övat på frasen "Do you like...". Det är en repetition från förra året. Vi övar mycket på uttal och att våga prata. Vi gruppratar mest men en del vill gärna säga ord själva. Vi har även börjat öva på klädesord. 





Vi har haft introduktion till klassråd. Vi pratade om vad ett klassråd kan ta upp och att våra klassrepresentanter kommer ta med den informationen till skolans elevråd. Vi pratade om önskemål till skolgården och om det finns platser som är otrygga. Det dök inte upp många platser, skönt att se. 


 På fredagen var jag hemma på VAB. Isbjörnarnas stödperson Linn tog över och gjorde ett kanonjobb! De lyssnar lika fint på henne, våra Isbjörnar!