fredag 16 mars 2018

Vecka 11 - Pi-dagen, handstående och taluppfattning

Åh, så underbart! Det känns som att jag har lurat i Isbjörnarna kunskap:) När de nu har övat skriftlig huvudräkning har de hela tiden övat sin taluppfattning på de lägre talen! Det har de gjort när de delar upp talen i två högar samt när de bestämmer hur stor den första högen ska vara. 

När vi idag gjorde ett mattetest med taluppfattningen så gjorde de så bra framsteg! De tyckte att det kändes lite lätt:) Ni skulle ha sett fliten i klassrummet!

Nu kommer de välarbetade och mycket vackra grytunderläggen komma hem. Kanske att det är en tavla att hänga på väggen, vad vet jag! Med all rätt är de stolta Isbjörnar, för de har kämpat!! 




Vi firade pi-dagen 3.14 eller 14/3 som vi vanligtvis skriver i Sverige. Pi är det talet som dyker upp när man delar en cirkels omkrets med dess diameter. Eller som man omvänt kan använda om man vet en cirkels diameter och vill ha reda på dess omkrets. 



Vi började med att prata omkrets och diameter. Sedan gav jag Isbjörnarna ett stort papper med flera cirklar på. Dess diametrar var markerade. Deras uppgift var att mäta omkretsen på cirklarna. Det var inte lätt med linjal. En Isbjörn räcker upp handen "Om jag bara hade ett snöre." Jag gav honom då ett kolasnöre att mäta med. Alla Isbjörnar fick några kolasnören att mäta med. Oj, vad de mätte cirklars omkrets!








Sedan åt vi upp snörena:) Till slut delade jag ut en miniräknare och bad den ena vid bordet slå in cirkelns omkrets och den andra mätte diametern. Isbjörnen med miniräknare fick dela omkretsen med diametern och vi kom hela tiden fram till tal som var lite större än tre. Vi diskuterade inte decimaler utan det var upplevelsen att vi hamnade runt svaret 3 hela tiden och att det är pi som var det väsentliga den här gången. Även att mäta samt begreppen omkrets och diameter var viktiga. 

Så här såg mätningarna ut, titta noga på den sista! Det blir lite olika resultat då det inte är exakt att mäta med kolasnören och vi har bara börjat öva. 

16/5 = 3.5
21/6 = 3.5
30/9 = 3.33
22/8 = 3.67
22/7 = 3.14 

På idrotten har Isbjörnarna fortsatt öva på att stå på huvudet, stå på händer, hjula mm. Mathias var glad över allas fina framsteg och poängterade att de nått så långt för att de övar så flitigt och bra! Några Isbjörnar har övat hemma också.



Så här ser det ut när en Isbjörn kontrollerat går upp till huvudstående, heja!! 
  






I engelska har vi nu påbörjat ett nytt kapitel om hem och familj. Familj läste vi om i förskoleklass och det ska bli kul att se om de kommer ihåg:)

Vi har gjort det sista med rymden nu. Det var om  månen, dess faser och stjärnbilder. Vi har läst, funderat och dokumenterat om detta. Nästa vecka kommer vi se om vi har nått de mål som var uppsatta innan samt repetera det vi lärt oss. 


Ha en riktigt fin helg!! /Sara